Timbuktu & Damn

Til sommeren blir det gjensyn med Timbuktu. Han holdt en forrykende konsert på Rootsfestivalen i 2014.  Timbuktu er en av Skandinavias mest populære artister og er blitt allemannseie også utenfor hiphopmiljøet. </strong>

Jason Michael Robinson Diakité er kjent under artistnavnet Timbuktu. Han tok artistnavnet etter en by i Mali, der han har sine røtter på farssiden. Timbuktu er fra Skåne, den sørligste delen av Sverige. Han rapper på den lokale dialekten og for dette har han vunnet Nordens språkpris. Prisutgiver Foreningen Norden sin begrunnelse var at Diakité «med innlevelse og sosialt engasjement medvirker til å styrke det skandinaviske språkfellesskapet.

<em>Timbuktu</em> startet sin rappekarriere tidlig på 1990-tallet, og ble raskt populær på hiphopscenene i Malmø, Stockholm og København På midten av 1990-tallet startet han gruppa <em>Excel</em>, sammen med en dansk rapper. I 2000 lanserte han sitt første album, <em>T2: Kontrakultur</em>. Det doble albumet inneholdt en CD med engelske tekster, og en med svenske tekster.

<em>Timbuktu</em> har etablert seg selv som en politisk rapper. Viktige inspirasjonskilder er folkemusikk, amerikansk blues og musikk fra Vest-Afrika og Jamaica. Med hits som <em>Alla vil till himmelen</em> og <em>Det löser seg</em> er han kjent for å lage fest på scenen.

Jason Diakité har også gitt ut en bok og laget sceneforestillingen ”En droppe midnatt” som tar utgangspunkt i Jasons liv i 80-tallets Lund, preget av rasisme og mobbing. Vi får senere følge Jason in i voksenlivet der hans jakt på identitet, tilhørighet og sammenheng resulterer i en reise til forfedrenes South Carolina og Harlem. Jasons personlige søking etter sine røtter munner ut i en kollektiv og pulserende beretning om den afroamerikanske historien.

Timbuktu har på sin skånske dialekt begeistret tusenvis av mennesker på tvers av grensene i Norden. Timbuktu har gjennom de mange årene han vært aktiv som plateartist gitt ut totalt elleve album, vunnet Grammis og P3 Guld og konstant turnert i Sverige og Norge.

Timbuktu har et rykte på seg for å holde gode konserter og er en skikkelig entertainer. Vi satser på en forrykende fest når Timbuktu og storbandet hans ”Damn!” entrer scenen på Rootsfestivalen.

Hovedsamarbeidspartner

Samarbeidspartnere