Hellbillies

Hellbillies

En liten godbit til countryrock- og rootsfans: Ål-bandet Hellbillies kommer til Rootsfestivalen i sommer.

Hellbillies står støtt som fjell i norsk rock. I snart 30 år har bandet herjet hitlister, konsertscener og festivaler med sin jordnære rock med tekster på norsk og hallingdialekt. Gruppen har gitt ut 15 album og de fleste har solgt til gull eller platina. Bandet har vunnet tre Spellemannpriser og ble kåret til Årets spellemann i 2007.

Forløperen for Hellbillies var Kåd’nbandet med vokalist Aslag Haugen i spissen, men da Aslags bror Lars Håvard kom med i bandet som gitarist i 1990, skiftet bandet etterhvert navn til Hellbillies. I starten spilte bandet coverlåter og sang på engelsk, men da Hellbillies skulle spille inn debutalbumet, skrev multiinstrumentalist Arne Moslåtten tekster på hallingdialekt til sangene. Øystein Sunde likte opptakene så godt at han ga dem kontrakt på sitt eget plateselskap Spinner Records,  og i august 1992 kom albumet Sylvspente boots ut. Albumet solgte over 50 000 eksemplarer som ga bandet gullplate.

Året etter kom det andre albumet Pela stein. Mens de to første albumene hovedsakelig inneholdt coverlåter fra kjente amerikanske countryartister med norske tekster, inneholdt de neste utgivelsene for det meste sanger skrevet i sin helhet av Hellbillies selv. Dette medførte at Hellbillies fikk Målprisen for sin bruk av Hallingdialekt i sangene sine. De har også mottatt Alf Prøysens Ærespris, Gammleng-prisen i klassen rock/roots og Norsk Artistforbunds Ærespris.

Fra sine 16 plateutgivelser er det mange låter som sitter i minnet til folk flest. Låter som Krasafaren Steinbu, På Ål stasjon, Ho Birgjit Lien, Hallo Telenor og ikke minst svisken Det finast eg veit, skulle være velkjente for alle.
I oktober 2016 slapp Hellbillies sitt siste album Søvnlaus.

De gamle bandmedlemmene Arne Rueslåtten på trekkspill, fløyte og gitar og bassist Arne Henry Sandum har i løpet av de siste årene sluttet i Hellbillies og er erstattet av Lars Christian Narum på tangenter og Egil Stemkens på bass. Bjørn Gunnar Sando er bandets trommeslager.

Hovedsamarbeidspartner

Samarbeidspartnere