The Boomtown Rats

Det irske bandet The Boomtown Rats er klar for Rootsfestivalen. Frontfigur Bob Geldof skulle være kjent for de fleste som organisatoren bak ”Live Aid” i 1985.

Vi er svært godt fornøyd med å få besøk av en slik celebritet som Bob Geldof i Brønnøysund, og ikke minst ha gleden av å høre et gjenforent The Boomtown Rats. Deres monsterhit I don’t like Mondays bør vekke minner hos de fleste musikkinteresserte.

The Boomtown Rats ble dannet i Dublin i 1975 av vennene Garry Roberts, Simon Crowe, Johnnie Moylett, Patrick Cusack og Gerry Cott. Bob Geldof ble i utgangspunktet invitert med for å bli bandets manager, men ble snart tilbudt rollen som ledende vokalist av gitarist Garry Roberts. Han hadde opprinnelig jobben, men å spille gitar var vanskelig nok om han ikke måtte synge i tillegg. Geldofs måte i traktere munnspillet på, imponerte de andre bandmedlemmene og det forseglet dermed hans skjebne.

The Boomtown Rats vokste ut av Irland i 1976. Deres raske, høye og ville musikk og deres framtoning gjorde at bandet ble en del av den blomstrende punk-scenen. Sanger Bob Geldofs trassige, munnkjappe arroganse og åpenbare manglende aktelse for autoriteter, gjorde dem avholdt blant alle unge som følte seg tynget av den klossete smigeren fra kirke og stat. I Storbritannia turnerte The Boomtown Rats med Ramones, Tom Petty og Talking Heads. De ble et av de største bandene i overgangen mellom 70- og 80-årene med flere topp ti hits, platinaalbum og musikkpriser. De skrev historie som det første irske bandet som fikk en 1. plass på de britiske listene med Rat Trap, og låten var den første New Wave-låten som nådde listetoppen.

I januar 1979 hørte Bob Geldof historien om den californiske skolejenta, Brenda Spencer, som drepte rektoren på skolen hun gikk og skadet flere av sine medelever. Da hun ble intervjuet og spurt om hvorfor hun gjorde det, svarte hun: “I Don’t Like Mondays”. Denne uttalelsen inspirerte Bob Geldof & Johnnie Fingers til å skrive sangen med samme navn. Det ble en klassiker verden over og toppet listene i 32 land.

Samme året stanset retten i Dublin en Boomtown Rats-konsert. Bob Geldof godtok ikke rettens kjennelse, og kjempet i to uker for tillatelse til å spille i Irland. Da bandet til slutt vant saken, spilte de for 14 000 fans, noe Bob Geldof betegnet som en seier for The Boomtown Rats.

I 1984 ble Bob Geldof inspirert av en TV-reportasje om hungersnøden i Etiopia, og han organiserte den stjernespekkede Band Aid. Han var med og skrev Do They Know It’s Christmas, en av de mestselgende singler i historien. Året etter organiserte Bob Geldof Live Aid. Konsertene, både i London og i Philadelphia ble sett av milliarder av mennesker over hele verden. Ett av bandene som opptrådte på konserten var selvsagt The Boomtown Rats. Året etter bestemte Bob Gelfdof seg for å gå solo, og bandet spilte sin siste konsert i Irland. Hans profil som kampanjetalsmann kan ha overskygget hans musikalske karriere. Men frøene til hans aktivisme kan bli hørt i rillene i alle Boomtown Rats’ hits.

I 2008 møttes gitarist Garry Roberts og trommeslager Simon Crowe for å starte The Rats, som skulle spille Boomtown Rats-sanger fra deres tre første album. Fem år senere kom Pete Briquette og Bob Geldof til, og bandet var samlet igjen. Siden har de holdt sammen og er stadig på turné. Til sommeren er det altså Brønnøysund som står på turnéplanen!

Hovedsamarbeidspartner

Samarbeidspartnere