tirsdag 25. mars 2014 Artister 2014 2014

Dance With A Stranger med kor og blåsere

DWAS_nyhet
Rootsfestivalen kan i dag presentere Dance With A Stranger som ny headliner til årets festival. I forbindelse med deres 30-årsturne som band, stiller de mannsterke på scenen med både kor og blåserekke.

Dance With A Stranger (DWAS) har spilt flere ganger i Brønnøysund, sist i 2007 på Rootsfestivalen på Tørrfiskbrygga. Da troppet de opp på kort varsel da festivalen fikk avbud på grunn av at Madrugada-gitarist Robert Buraas døde.

Det var i 1988 DWAS slo igjennom. Om ikke med et brak, så var det i hvert fall med en rask hit. Låten het ”Everyone needs a friend”. Den ble framført første gang under Spellemannshowet tidlig i 1988 og ble umiddelbart en stor radiohit. I ettertid har den blitt stående som en av de store norske popklassikerne. Den banet også vei for debutalbumet, som hele 125.000 nordmenn skaffet seg og som skaffet dem en velfortjent Spellemannpris for året etter.

Men forut for gjennombruddet i 1988 lå det år med hard jobbing. De fire hadde spilt lenge i andre konstellasjoner. Det er nok å nevne bandnavn som Masqualero, Ruphus og Jon Eberson Group. I 1984 kom de sammen i Bergen. De visste at de ville lage en ”supergruppe”, et band utenom det vanlige. Inspirasjonen kom fra amerikansk soul, blues, rock og jazz. Ut skulle komme deres egen, originale versjon av alt dette.

De hadde ferdighetene; Frode Alnæs sin melodiske sans og sterke gitarspill, Elg Elgenes sin kraftfulle, ”svarte” stemme, og en særs stødig rytmeseksjon der bassist Yngve Moe og trommis Bjørn Jenssen imponerte. Låtene ble i stor grad laget av Frode, med tekstlige bidrag fra Elg. De var såpass sikre på at dette skulle gå veien, at de droppet alle andre prosjekter de var involvert i. Det tok bare litt lengre tid å slå gjennom enn de kanskje trodde.

De skulle lage et album. Så de tok opp private lån og gikk i gang med innspillingen av debutalbumet hos Bjørn Nessjø i Nidaros Studio i Trondheim. Pengene tok slutt før de var ferdige. Da spyttet Nessjø i resten. Han hadde hørt dem på Skansen i Trondheim før de kom i studio, og hadde stor tro på gutta.

De hadde altså en ferdig innspilt plate, men ingen platekontrakt. Ikke før Ivar Dyrhaug kom på banen. Han etablerte selskapet Norsk Plateproduksjon, blant annet for å gi ut DWAS’ første plate. Han sørget også for at de kunne opptre under Spellemannprisen i 1988. Med ”Everyone needs a friend”. Det ble det gjennombruddet de hadde jobbet så hardt for.

Låten ble en massiv radiohit, og bidro til at de kunne lage album nummer to – uten å tenke alt for mye på kostnadene. De brukte mer tid på produksjonen av ”To” enn noen hadde gjort med et norsk album tidligere, og forventningene og troen på platen var enorm da den kom i september 1989. Førsteopplaget var på 100.000 eksemplarer. Det var ikke nok. Da det kokte som verst solgte landets største plateforretning ett eksemplar av ”To” hvert minutt! Det stoppet ikke før 200.000 var passert. Og ”The Invisible Man” ble en klar publikumsfavoritt.

Også nedover i Europa begynte man å få opp øynene for disse superentusiastiske musikerne fra Norge. De spilte både i Tyskland, Polen og Roskilde. Men det store gjennombruddet kom aldri nedover i Europa.

Men i Norge har DWAS vært populære. Etter seks originale plater og to ”Best of”, holder de fortsatt koken. Det har opp gjennom årene vært gjort flere forsøk på å legge ned bandet. Ingen av forsøkene har vært vellykket. De har hatt pauser, blant annet for å prøve ut solokarrierer. Etter utgivelsen av ”Happy Sounds” i 1999 turnerte de fram til 2002. Da kjente alle at de måtte ha en pause. En lang pause. Det var bare det at de sa ja til å spille på Tahiti-festivalen i Kristiansund i 2005. Da var det så gøy å spille sammen igjen at de bare måtte fortsette.

I 2014 er det altså 30 år siden eventyret Dance With a Stranger begynte. Til tross for at bassist Yngves Moe døde i 2013, lever musikken videre, og i hans ånd. DWAS har fått hjelp videre av en god bassist-kollega, Per Mathisen til å fylle Yngves sko.

Dance With a Stranger spiller fredag 18.juli.

Hovedsamarbeidspartner

Samarbeidspartnere