fredag 11. april 2014 Artister 2014 2014

Kansas – for første gang på en norsk scene

Kansas gjester Rootsfestivalen på deres  første Norges-besøk.

Kansas gjester Rootsfestivalen på deres første Norges-besøk.

Den amerikanske progressive rock-gruppa Kansas, har til tross for stor berømmelse gjennom 40 år, aldri satt sine bein i Norge. Rootsfestivalen i Brønnøysund blir deres første møte med det norske publikummet. Klassisk amerikansk rock må bli en høydare på årets festival.

I år er Kansas ute på en 40-års jubileumstur for utgivelsen av deres første selvtitulerte album i 1974.  I Norge er det besøk i Brønnøysund og på Sentrum Scene i Oslo.

Kansas ble startet i 1970, var blant de mest populære bandene på slutten av 70-tallet. De mikset kompleksiteten i britisk progrock med amerikansk boogie. Fra begynnelsen av så bandmedlemmene på seg selv og sin musikk som annerledes, og de innså ikke at det de så på som annerledes på 70-tallet, faktisk var forut for sin tid. Selv om de ble oversett av kritikerne, ble de populære blant publikum, og fortsatt er deres hits fast på spillelistene til mange radiokanaler.

Kansas selvtitulerte debut-LP kom i 1974, men oppnådde ingen stor suksess. Først med det tredje albumet ”Leftoverture” og hiten «Carry on Wayward Son” tok det virkelig av, og plata solgte tre millioner kopier. Plata ”Point of Know Return” inneholdt monsterhiten ”Dust in the Wind”, og ble enda mer populær enn forgjengeren. Fram til nå har Kansas gitt ut over 20 plater.

Kansas var på Billboard-listene i over 200 uker på 70- og 80-tallet, og har spilt for utsolgte stadioner over hele Nord-Amerika, Europa og Japan. I 1998 ga Kansas ut et orkestralt album sammen med London Symphony Orchestra tatt opp i Abbey Road Studios i London. Albumet ble etterfulgt av en turne sammen med topp symfoniorkestre.

I 2000 gikk KANSAS i studio for å produsere «Somewhere to Elsewhere,» det første albumet på 20 år med alle de seks originale medlemmene og tekstforfatter Kerry Livgren.

I dag består Kansas av tre av de originale medlemmene, trommeslager Phil Ehart, sanger og keyboardist Steve Walsh, gitarist Richard Williams, i tillegg kommer bassist Billy Greer og fiolinist David Ragsdale. Nåværende gitarist i Deep Purple, Steve Morse, var også med i Kansas i fem års tid fra midten av 80-tallet.

Det kan også nevnes at Kansas har nådd et helt nytt publikum gjennom tilstedeværelse i videospill som ”Rock Band” og ”Guitar Hero”. Deres låter er også brukt i forskjellige TV-shows som ”Supernatural” og ”South Park” og i filmene ”Old School” og ”Anchorman”.

La oss ta godt imot Kansas på deres første opptreden i Norge. Gjør klar for Rootsfestivalens første progressive rockeband! Kansas spiller lørdag.

Hovedsamarbeidspartner

Samarbeidspartnere