fredag 25. april 2014 Artister 2014 2014

Mari Boine – norsk verdensmusikk

Mari_Boine

Det kommer til å bli en magisk opplevelse når en av Norges største musikalske eksportartikler, Mari Boine, spiller på lørdagskvelden. Hun har bidratt sterkt til å åpne opp for den samisk musikktradisjonen ikke bare i Norge, men i hele verden.

Mari Boine er en nyskapende artist med en unik formidlingsevne og et talent man sjeldent har sett maken til. Hun har spilt konserter over hele kontinentet og har en unik evne til å trollbinde og engasjere. Rolling Stone Magazine sa følgende etter en konsert i San Sebastian i 2010: “Konserten var imponerende, uforglemmelig og hypnotisk”.

Mari Boine vokste opp ved Karasjok i hjertet av Sameland, og fikk impulser både fra samisk kultur og fra den pietistisk-religiøse kulturen som hennes familie var en del av. Læstadianernes salmesang var en av hennes første musikalske påvirkninger, og senere ble den samiske joik-tradisjonen en viktig inspirasjonskilde.

Det er snart 30 år siden Mari Boine ga ut sin første plate, men det var med ”Gula Gula” i 1989 at hun virkelig slo gjennom, både i Norge og internasjonalt. Den kritikerroste plata var banebrytende med sin elegante blanding av rock, jazz, folkemusikalske tradisjoner og moderne samisk musikk og joik. Det internasjonale gjennombruddet kom etter at Peter Gabriel ga ut ”Gula Gula” på sitt verdensmusikk-plateselskap, Real World Records.

Mari Boine har gitt ut mer enn ti plater, har jobbet med dans og teater og laget bestillingsverket Liehkastit for Vossajazz-festivalen i 1994. Hun har også fått musikken sin spilt inn av bl.a. Jan Garbarek, som hun også har turnert sammen med. Hun er uten tvil Norges fremste representant for «verdensmusikken».

Mari Boine har vunnet en rekke Spellemannspriser, Ole Vig-prisen og Nordisk sameråds ærespris, og har i tillegg blitt utnevnt til ridder av Det Kongelige Norske St.Olavs Orden for sitt ”allsidige kunstneriske virke”. I 2003 mottok hun Nordisk Råds Musikkpris.

Nå har du muligheten til å oppleve en ny stor konsert av internasjonalt kaliber på Rootsfestivalen. Mari Boine stiller på scenen med et topptrimmet band. Dette er en konsert du virkelig bør få med deg.

 

Hovedsamarbeidspartner

Samarbeidspartnere